Yhteiskunta ja internet – kuinka internet on vaikuttanut yhteiskuntaamme?

Internetillä on ollut monenlaisia vaikutuksia yhteiskuntaan – niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Lue artikkelimme ja hämmästy siitä, kuinka monin tavoin nettiyhteyksien yleistyminen on yhteiskuntaamme vaikuttanut. Onkin tärkeää, että suuntaamme myös digitaalisuuden ja sen vaikutusten osalta katseen eteenpäin voidaksemme varautua kaikkiin sen mukanaan tuomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin optimaalisella tavalla.

Elämän helpottuminen

Internetin ansiosta elämä on helpottunut monin eri tavoin. Erilaisten tuotteiden ja palveluiden ostaminen ja käyttäminen on internetin ansiosta entistä helpompaa. Esimerkiksi pankkiasiat on helppo hoitaa netin kautta ilman tarvetta jonottaa pankkitiskillä. Tuotteita voi ostaa helposti ja nopeasti netin kautta myös ulkomailta. Tämä tarjoaa kuluttajille entistä laajemmat valikoimat ja kilpailukykyisemmät hinnat. Netti tarjoaa myös runsain mitoin erilaista viihdettä, josta voi nauttia juuri silloin, kun kuluttaja haluaa.

Elämän vapautuminen

Netti on vapauttanut elämää monin tavoin. Esimerkiksi monia töitä on nykyään mahdollista tehdä etänä, jopa ulkomailta käsin. Moni nuori on tarttunut tähän mahdollisuuteen ja reppureissaa ympäri maailman elämästä nauttien. Mukana kulkeva kone auttaa takaamaan toimeentulon.

Myös monia opintoja voi nykyään suorittaa verkon kautta. Tämäkin tuo elämään aivan uudenlaista vapautta. Enää opiskelijan ei ole pakko olla sidottu kiinteisiin aikatauluihin, vaan hän voi entistä vapaammin suunnitella elämäänsä ja silti valmistua oppilaitoksesta suunnitellussa ajassa.

Elämän hektistyminen

Toisaalta voidaan sanoa, että osittain digitalisaation ja internetin valtakauden vuoksi elämä on entistä hektisempää. Nyt puhutaankin jo tässä-heti-mulle-kaikki-nyt-sukupolvesta, joka on kuluttajana tottunut olemaan suoranainen kuningas. Kun monia palveluita on saatavilla 24/7, osaavat kuluttajat tätä myös vaatia.

Syrjäytyminen

Toisaalta esimerkiksi monet vanhukset ovat kokeneet uusien sovellusten ja järjestelmien käyttöönoton haasteelliseksi. Moni heistä asioisi mieluummin pankissa henkilökohtaisesti pankkivirkailijan kanssa kuin netissä. Samalla kun elämä on helpottunut, vaatii uudenlainen elämäntyyli myös uusia taitoja. Nykyajan lapsille ja nuorille onkin tärkeää, että heistä kasvaa diginatiiveja, jotka tiedostavat myös netin vaarat. Jos henkilö ei osaa, kykene tai halua omaksua näitä uusia taitoja, saattaa hänestä tulla jopa niin sanottu digivammainen, joka on digitaalisuutta korostavassa yhteiskunnassa vaarassa jopa syrjäytyä.